2021. szeptember 9., csütörtök

Mindennapi élet a svéd Eskilstuna városban az 1950 -es évek végén.

Eskilstuna város Svédországban, Södermanland tartományban. Eskilstuna község székhelye. A község 94 645 lakosa közül 60 200 ebben a városban lakik. Eskilstunában jelentős finn etnikum él. Az E20-as európai út érinti.

A város történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor az angol Szent Eskil szerzetes megalapította Tuna egyházmegyét a Mälaren-tó partján. Szent Eskilt azonban a szomszédos Strängnäs város pogány vikingjei halálra kövezték, amikor megpróbálta őket áttéríteni a kereszténységre. Tunában, a saját kolostorában temették el. Később Strängnäs városa is felvette a kereszténységet és megkapta a Dél-mälaren-tavi egyházmegye kiváltságait. Később az Eskil nevet hozzáadták a Tuna szóhoz. Eskilstuna városa azonban nem kapta meg a városi rangot, köszönhetően a középkori Torshälla közelségének, Szent Eskil kolostorát pedig teljesen leromboltatta I. Gusztáv a reformáció alatt.

A város első városi jogát 1659-ben kapta meg, a határok Tunaforstól a folyó nyugati oldalán újonnan megalapított Karl Gusztáv városig terjedtek. Karl Gusztáv város, Reinhold Rademacher kovácsmester műhelye köré épült X. Karl Gusztáv király javaslatára. A kovácsműhely első termékei kézifegyverek és tüzérségi felszerelések voltak.

Karl Gusztáv város 1771-től szabad királyi városnak számított, ahol a mesterembereknek és termelőknek engedélyezték az adómentes műhelyek és gyárak alapítását. A város 1879-ben egyesült Eskilstunával.

Eskilstuna az ipari forradalom során indult jelentős fejlődésnek és vált Svédország egyik legfontosabb ipari városává. Ekkor kapta az ""Acélváros" (Ståhlstaden) becenevet. A fegyvereken kívül a város ollókat, kulcsokat, evőeszközöket és szerszámokat is gyártott. Az acélgyár iránti tisztelet miatt a város címerében egy acélipari munkás látható.
















 











 



































 


















 

Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...