2021. november 17., szerda

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években.

A XIX. századi kínai bevándorlók számára hozta létre a városvezetés a Chinatown városrészt, amely mára büszke és öntudatos közösséggé fejlődött. Rég elmúlt az alvilág és az ópiumbarlangok ellenőrzéséért folytatott maffiaháborúk kora. 

San Francisco-ban 80 000 kínai él, ez a legnagyobb Ázsián kívüli kínai kolóni az egész világon. A legtöbben a Broadway, Bush, Kearny és Stockton környékén laknak. A kínai negyed központja a Grant Avenue nyolc háztömbje. A Bush Street Grant felőli oldalán díszes kapu jelzi Chinatown bejáratát. A jelképes kapun túl aztán igazi kínai életformával találkozunk. Johnny Kan itt nyitotta meg az első autentikus kínai éttermet 1939-ben. Az első kínai stílusú épület San Franciscóban a Washington Street 743. alatt épült, ugyanitt nyomták Kalifornia első újságját.

Az éttermekben, az élelmiszerboltban, a porcelán- és selyemüzletekben a kínai feliratok mellett az angol fordítás is olvasható, de a bankok és utazási irodákról ez nem minden esetben mondható el.





















Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com, usa.utazas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...