2021. augusztus 22., vasárnap

St. Andrews az 1840 -es években.

St. Andrews egy kisváros Skócia keleti partján (Fife grófság területén), amelyet 1620-ban királyi várossá nyilvánítottak. Hagyományokban gazdag egyeteme mellett arról is híres, hogy ez a település a golf szülőföldje. Északi-tenger melletti festői fekvése miatt a turisták számára is kedvelt célpont. Lakossága megközelítőleg 18 000 fő, amelynek nagyjából egyharmada egyetemista.

A város területén a 8. század táján kora keresztény kelta település állt. Feltehetően itt helyezték el András apostol relikviáit. Emiatt válhatott az andráskereszt a skót zászló részévé. A katedrálist 1160-ban alapították és 1326-ra készült el. A reformáció idején John Knox követői lerombolták. A 13. és 16. század közötti időszakban fennálló székesegyház romjai a város területén kívül találhatók.

Az 1413-ban megalapított University of St. Andrews, Skócia legrégibb és Nagy-Britannia harmadik legrégibb egyeteme. Az oxfordi és a cambridge-i egyetemmel együtt az Egyesült Királyság elit egyetemei közé tartozik. 1645 és 1646 között itt hívták össze a skót parlamentet, 1862-ben pedig itt iratkozott be Nagy-Britannia első diáklánya. Vilmos herceg 2005 júniusában végezte el az egyetemet. St. Andrewsban két iskola található: a St. Leonards (amely korábban lányiskola volt, de napjainkra koedukálódott) és a szintén koedukált Madras College.

A tengerparton fekvő St. Andrews a golf szülővárosa („Home of Golf”), itt található az egyedülálló golflétesítmény, a St Andrews Links. 1754-ben itt jött létre a legelső golfklubok egyike, a The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews. A nevezetes klubház mellett fekszik az Old Course, amely a világ egyik leghíresebb golfpályája. A British Golf Museum látogatói megismerkedhetnek a játék történetével, a kezdetektől egészen napjainkig. Körülbelül ötévente az Old Course-on rendezik meg az Open Championshipet, az egyik legnagyobb nemzetközi golftornát. Napjainkra a golfturizmus a város egyik fő bevételi forrásává vált. St. Andrews-ban hét nyilvános golfpálya van, azaz annyi mint Magyarországon összesen.

A St Andrews Cathedral és a St. Rule's Tower.


A St Andrews Cathedral és a St. Rule's Tower.


A South Street.


A St Andrews kastély romjai 


A St Andrews kastély romjai 


St Andrews kastély bejárata.


St Andrews kastély bejárata.


A St. Andrews Cathedral.


A katedrális és a temető.


A South Street.


Blackfriars, St Andrews kolostor.


Kastély.


A Vár apálykor.


Ugyanaz a nézet.


A Kastély a tenger felől.


St. Andrews kikötője.


A St Andrews Cathedral.


Az apátság fala.


A Szent Salvator kápolna.


A Szent Salvator kápolna a tengerpartról.


A Szent Salvator kápolna.

A St Andrews kastély


(Photos © University of Glasgow, via The Passion of Former Days)


Forrás: wikipédia, vintag.es

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...