2021. augusztus 5., csütörtök

Bretagne mindennapjai 1900 körül.

Bretagne félsziget, Franciaország egyik régiója. Székhelye Rennes.

Bretagne-ba i. e. 1. évezred folyamán kelta törzsek vándoroltak be, majd Kr. e. 56-ban Julius Caesar elfoglalta, és Armorica néven a Római Birodalomhoz tartományává tette. Az 5-6. században Délnyugat-Britanniából keresztény bretonok települtek át a területre. Nevét a Brit-szigetek római nevétől való megkülönböztetése miatt kapta („kis Britannia”).

Bretagne-t Nominoë fejedelem (†851), Vannes grófja, egyesítette 845-ben. Fellázadt a frank fennhatóság ellen, és kivívta Bretagne függetlenségét. Elfoglalta Nantes-ot és Rennes-t, és ezzel véglegessé tette a tartomány területi kiterjedését. Őt I. Jámbor Lajos, francia király bízta meg mint vazallust Bretagne kormányzásával. Lajos utódja, II. Kopasz Károly idején Bretagne független hercegséggé vált.

952 körül normann uralom alá került a félsziget. Connan rennes-i gróf (†992) fia Geoffroi (†1008) felvette a hercegi címet, amely 1066-ban az angol Plantagenêt-ház, majd 1213-ban a francia Capeting-dinasztia egyik oldalágára szállt. III. János (†1341) utód nélküli halála után a breton örökösödési háborúban az angolpárti John Monfort legyőzte a francia Blois Károlyt (†1364), s megszerezte a hercegi címet. A százéves háború után ismét francia fennhatóság alá került.

I. Miksa a breton uralkodóval, II. Ferenccel együtt harcolt a franciák ellen, de vereségük után Ferencnek alá kellett írnia a verger-i békét 1487. augusztus 10-én, miszerint Ferenc lányai csak a francia király engedélyével házasodhatnak. Mivel leánya és utóda, Bretagne-i Anna engedély nélkül ment hozzá Miksához, VIII. Károly francia király meghódította Rennes-t, ahol Anna tartózkodott, és 1491. december 6-án feleségül vette őt annak ellenére, hogy Anna már férjnél volt, ő maga pedig jegyes. Bretagne ezzel elveszítette függetlenségét, ám miután Károly meghalt, Anna megpróbálta visszanyerni az önállóságot, annak ellenére, hogy hozzá kellett mennie – megint csak egy szerződés miatt – XII. Lajoshoz, Károly utódjához. Anna idősebbik lányát, Claude-ot, próbálta Bretagne hercegnőjévé tenni egy V. Károly német-római császárral való házassággal, de Lajos Angoulême-i Ferencet tette meg örökösévé, és Claude-ot hozzáadták feleségül, így Bretagne 1532-ben végleg elveszítette függetlenségét.






































































Forrás: vintagenewsdaily, wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...