2021. július 9., péntek

Szlovákia a 19. század végén és a 20. század elején.

 Csodálatos fotók a múltból melyek Szlovákia mindennapjait mutatja be a 19. század végén és a 20. század elején.

A mai Szlovákia területe már az ősidők óta lakott volt és több kultúra is fejlődött itt. A helyi kultúrákat érzékenyen érintette az időszámításunk előtti 4. századi kelta terjeszkedés és az időszámításunk fordulóján zajló római-germán versengés.

Az első szláv lakosok a nagy népvándorlás idején érkeztek erre a vidékre. Az első államalakulat a 7. század felében jött létre Samo birodalma néven, ennek központi része a mai Szlovákia területén helyezkedett el. A következő fontosabb államalakulat a Nyitrai Fejedelemség volt a 9. század elején, majd ezután keletkezett 833-ban a Nagymorva Birodalom – a csehek és a szlovákok elődeinek első közös állama. A Nagymorva Birodalom bukása után a 10. század elején az ősmagyar törzsek foglalták el a mai Szlovákia területét, amely az itt lakókkal együtt egy hosszú évezredre Magyarország részévé vált.

A magyar állam több évszázados, a nemesség és az uralkodók között zajló belharcok után, fokozatosan megszilárdult, és a mai Szlovákia területe is fejlődésnek indult. Fejlődni kezdtek a bányavárosok, kereskedelmi központok, és a mai Pozsony (Bratislava) területén alapították 1467-ben mai Szlovákia első egyetemét – az Academia Istropolitanát. A törökök közép-európai hódításai idején az a Habsburg dinasztia került a magyar trónra, amely egészen 1918-ig hatalmon maradt.

A szlovák nemzet fejlődése szempontjából különösen fontos volt a 19. század, amikor a szlovákok először fogalmazták meg politikai programjukat. A nemzetébresztő mozgalom ígéretes fejlődését az 1867-es oszták-magyar kiegyezés törte meg, melyet 50 évig tartó magyarizációs időszak követett. A monarchia-ellenes mozgalmakat csak az első világháború élesztette újra. Ennek a folyamatnak a csúcspontja az 1918-ban született deklaráció, amely a cseh és a szlovák nemzet közös államát deklarálta. Így született meg a Cseh-Szlovák Köztársaság.

1939-ben a nemzetközi helyzet változásának hatása alatt jött létre a szlovák területeken az önálló Szlovákia. A második világháború után azonban Cseh-Szlovákia újjászületett. A kommunista párt  egyre nagyobb hatalmat szerzett, és a kommunista diktatúrát csak az 1989-es, ún. bársonyos forradalom döntötte meg.

(via Slavorum)


Forrás: vintagenewsdaily, wikipédia, slovakia.travel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...