2021. július 8., csütörtök

São Paulo a hetvenes évek elején.

 São Paulo Brazília legnépesebb, közel 12 millió lakosú városa, São Paulo szövetségi állam székhelye. Brazília délkeleti részén, a Tiête-, a Pinheiros- és a Tamanduatei-folyó medencéjében, a tengerparttól 60 km-re, tengerszint fölött 800 m-en fekszik a Baktérítő szélességén. A januári középhőmérséklet 23,6 °C, a júliusi 16 °C, az évi átlagos csapadék 1740 mm.

São Paulo a Déli félgömb legnépesebb városa, a világ legnagyobb olyan városa ahol a portugál a hivatalos nyelv. A város és az azt körbevevő Sao Paulo állam az ország legnépesebb és legtöbb jövedelemmel rendelkező szövetségi állama.

A város nagyvárosi övezete, a Nagy São Paulo (Grande São Paulo) Brazília legnagyobb ilyen övezete, 23,5 millió lakossal rendelkezik. A konurbációs folyamatoknak köszönhetően ma már egy másik övezetről, a São Pauló-i Makrómetropoliszról is szokás beszélni. Ez a városhalmaz a világ egyik legnépesebb nagyvárosi övezete. 

São Paulo a kultúrák olvasztótégelye: jelentős arab, olasz, japán és portugál diaszpórával rendelkezik, hagyományosan olasz negyed a Mercado és Brixiga, valamint japán a Liberdade-negyed. Ezek mellett a város jelentős számú zsidó közösséggel rendelkezik, körülbelül 75 ezer fővel. Emellett mintegy 200 nemzet tagjai vannak a város lakói között.

Forrás: vintagenewsdaily, wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...