2021. július 12., hétfő

London a második világháború idején.

 1940. július 10-én kezdődött az angliai csata. A történelem első légi háborújának első szakaszában a létszámfölényben lévő német gépek annyi hajót süllyesztettek el, hogy az Admiralitás leállította a hajóforgalmat a csatornán.


1943. december 16.

A brit légierő, a RAF defenzívába kényszerült, a németek nappal és éjszaka is bombázták a brit kikötőket, repülőtereket, parancsnoki állásokat, radarállomásokat, hadiipari üzemeket.

1943. december 10.

A RAF az összeomlás szélén állt, amikor a németek váratlanul taktikát váltottak. Augusztus 22-én ugyanis az egyik német gép - feltehetőleg tévedésből - katonai célpontja helyett London egyik külvárosi lakónegyede felett oldotta ki bombáit. Válaszul augusztus 25-én éjszaka egy brit kötelék Berlin egyik repülőterét bombázta.

1941. december 10.

A támadás csekély károkat okozott, de annál nagyobb volt lélektenihatása: annyira felbőszítette a Luftwaffe eredménytelenségétől egyébként is fusztrált Hitlert, hogy elrendelte az Angol nagyvárosok elleni légi támadásokat.

1943.

Az Angol sajtóban Blitz (villámlás) néven emlegetett bombázás-sorozat a szeptember 7-én London elleni támadással kezdődött. Aznap délután fél hatkor 617 vadászgép kíséretében 348 német bombázó jelent meg a brit főváros fölött, ezt két órával később egy második hullám követte, a ledobott 337 tonna robbanóanyag okozta tüzeket tíz kilométerről is látni lehetett. A Luftwaffe 57 egymást követő éjjelen folytatta London bombázását.

1945. szeptember 3.

Londonban a bombázások nyomán megbénult a közlekedés, akadozott az ellátás, az emberek metróaluljárókban ettek-aludtak, de a romos épületek között úgy jártak dolgozni, mintha mi sem történt volna és szájról szájra szállt a mondás: „London mindent kibír". Hitlernek be kellett látnia, hogy a brit inváziót nem lehet végrehajtani, az Oroszlánfóka-hadműveletet szeptember 17-én bizonytalan időre elhalasztották.

1945. szeptember 3.

Szeptember végére a nappali bombázások egyre ritkultak, majd október 6-ától a bombázók már csak éjszaka tűntek fel London felett. Nappal már csak bombával felszerelt vadászgépek támadták az angol repülőtereket, de idővel ezeken a bevetéseken is egyre több német pilótát lőttek le. Az időjárás rosszabbra fordulásával a bevetések száma is csökkent, végül a nappali bevetések október végére teljesen megszűntek. A terrorbombázások során több mint 40 ezer brit polgári személy vesztette életét, csaknem felük londoni volt, legalább kétmillió ház dőlt romba, 60 százalékuk a fővárosban.

1945.

1945. szeptember 3.

1945.

1945.

1945. szeptember 3.

1945. december 10.

1945. december 10.

1945. szeptember 3.

1945.

Forrás: vintagenewsdaily, wikipédia, origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...