2021. július 8., csütörtök

Az NDK 1960-ban

A Német Demokratikus Köztársaság szocialista állam volt, amely 1949 és 1990 között létezett Németország szovjet megszállási zónájában.

A Szovjetunió és a nyugati szövetségesek 1945 májusában győzelmet arattak a Harmadik Birodalom fölött. Németország ⅔-a nyugati, ⅓-a szovjet ellenőrzés alá került, az országot a négy szövetséges nagyhatalom megszállási övezetekre osztotta. A szovjetek átadták az ellenőrzést a nyugati szövetségeseknek Berlin nyugati városrészei fölött, míg az amerikai és brit csapatokat Türingiában és Osztfáliában váltották fel a szovjetek.

1946-ban a keleti szektorban szovjet nyomásra Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) és Németország Kommunista Pártja (KPD) kimondta az egyesülést. Megalakult a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP), melynek vezetéséből kiszorították a nyugati szemléletű baloldaliakat. A párt teljes egészében a szovjetekhez hű kommunisták befolyása alá került.

1947-ig a nyugati szövetségesek fokozatosan egységesítették saját megszállási övezeteiket. A Szovjetuniónak azonban nem volt érdeke, hogy Európában újból egy egységes – immáron a nyugati szövetségi rendszerhez tartozó – Németország jelenjen meg, ezért saját megszállási övezetét elzárta a nyugati típusú változások elől. A belnémet határon fokozatosan kiépült a műszaki zár, a vasfüggöny.

1948. június 2-án nyugati megszállási övezeteikben valutareformot vezettek be (német márka; DM). A szovjetek erre való válaszként keleten saját valutát adtak ki. (keleti márka; OM). Június 24-én Nyugat-Berlinben is bevezették a német márkát, mire válaszul a szovjet hatóságok blokád alá vették Nyugat-Berlin szárazföldi határait. Céljuk az volt, hogy a nyugati hatalmakat rábírják a Berlinből való kivonulásra. A szovjetek végül 1949 májusában oldották fel Nyugat-Berlin blokádját. A keleti blokkban összeült a 3. Német Népi Kongresszus, amely elfogadta a szovjet mintára készült „népi demokratikus” német alkotmányt. Ezzel párhuzamosan Nyugat-Németországban megalakult a Németországi Szövetségi Köztársaság (NSZK).

Kelet-Berlinben 1949. október 7-én a szocialista országok diplomáciai testületei és újságírók előtt egy rendkívül visszafogott ceremónia keretében bemutatták az új állam nevét, alkotmányát, zászlaját és címerét. Az új állam fővárosaként Kelet-Berlint jelölték ki. Ezzel az aktussal a Német Demokratikus Köztársaság megalapíttatott, Németországot hivatalosan is két elkülönült államra osztották.

Drezda 

Templom romokban, Drezda

Stalinallee

St. Andreas templom, Lutherstadt Eisleben

Lenin szobor, Lutherstadt Eisleben

Luther szobor, Lutherstadt Eisleben

Erfurti utca

Erfurti városháza

Augustiner kolostor, Erfurt

Családi kirándulás a berlini Treptow Parkban

Gemäldegalerie Alte Meister (Old Masters Picture Gallery) Drezdában

A vörös torony, Halle an der Saale

Händel szobor a főtéren, Halle an der Saale

Händel szobor a főtéren, Halle an der Saale

Lindenkirche templom, Berlin

Marienkirche templom, Berlin

Märkische Buckow

Märkische Buckow

Greifswald piactere

A Moritzburg kastély, Moritzburgban

Egy drezdai vár romjai

Sportcsarnok, Kelet-Berlin

Stalinstadt polgármestere

Sztálinstadt 1960-ban

Sztálinstadt 1960-ban

Sztálinstadt 1960-ban

Sztálinstadt 1960-ban

Sztálinstadt 1960-ban

Sztálinstadt 1960-ban

Sztálinstadt 1960-ban

Sztálinstadt 1960-ban

Steglitz városháza Berlinben

Süsow Krk iskola

A Wartburg felé vezető út

Torony az Ágoston kolostor mellett, Erfurt

Treptow Park, Kelet-Berlin

Juhok használata önkormányzati fűnyíróként, Drezda

Kilátás Wartburgból Eisenach közelében

Eisenachra

Wartburg kastély, Eisenach

Wartburg 1960-ban

Wittenberg piactér

 Lutherhaus, Wittenberg

Luther kútja, Wittenberg

Zwinger palota, Drezda

Zwinger palota, Drezda

Drezda

Berlin

Zur Frohen Botschaft, Berlin

Berlin 

Berlin 

Buckow ND Konvent

Burckhardthaus Kirche, Berlin

Charlottenburg palota, Berlin

Péter és Pál (Taufkirche) templom, Eisleben

Forrás: vintagenewsdaily, wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...