2021. július 1., csütörtök

Amszterdam az 1890-es években, George Hendrik Breitner lencséjén keresztül.

 George Hendrik Breitner (Rotterdam, 1857. szeptember 12. – Amszterdam, 1923. június 5.) holland festő, fényképész, elsősorban az amszterdami városi élet ábrázolásáról nevezetes.

Breitner magát a „nép festőjének” tekintette, és tudatosan eltérve a poszt-impresszionisták irányzatától, igyekezett reálisabb képet alkotni a mindennapi valóságról. Kedvenc témája volt Amszterdam, utcáival, építkezéseivel, kikötőjével, munkásaival és lakosaival. Gyors ecsetvonásokkal rögzítette a dinamikus utcai életet. Ebben az időben váltak elérhetővé a fényképezőgépek, és Breitner nagy érdeklődéssel fordult a fotózás felé.

1996-ban került elő egy nagy fotógyűjtemény az által készített felvételekből. Ebből egyértelművé vált, hogy fényképészként is nagyon tehetséges volt. Rengeteg városképet készített, főleg borús, esős időben. A fényképészetet festői munkásságához, témája tanulmányozásához is segédeszközként használta.





























(Photos: George Henrik Breitner/Rijksmuseum/Europeana, via Mashable/Retronaut)


Forrás: wikipédia, vintagenewsdaily.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

San Francisco kínai negyede a 19. század végén.

Az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi kínai negyede San Franciscóban jött létre az 1840-es években. A XIX. századi kínai bevándorlók számá...